Amylas Det enzym som bryter ned stärkelsen i kornet till jäsbart socker.
Angels Share /Änglarnas del Eftersom tunnor av ek inte är helt lufttäta och alkohol har lätt för att avdunsta så försvinner ca 2 % av whiskyn per år upp i luften till änglarna. När spriten (british plain spirit, bps) som destillerats fram hamnar på fat har den en alkoholstyrka på ca 70%. Beroende på klimatförhållanden och lagringstid har den färdiga whiskyn innan buteljering tappat ca 8-15 % av alkoholstyrkan.
Barley = Korn
Barrel Barrel är den amerikanska benämningen på tunna/fat.
Blended whisky En blandning av flera olika grainwhisky och maltwhiskysorter. Grainwhisky framställs i stora kolonnpannor vilket är en mycket effektiv och billig process som ger stora mängder destillat. Nackdelen är att den smakar mycket mindre (läs spritig). Maltwhisky är en mycket långsammare process och vars resultat är mycket smakrikare. En vanlig fördelning är 60% grain och 40% maltwhisky. Det är ovanligt att dessa lagras någon längre tid och oftast har de lagrats runt fem år. Några kända märken är Famous Grouse, Johnnie Walker, Grant´s, Bells, Chivas Regal.
Blender Den person som ansvarar för att blanda whisky till en viss sort. T ex Cutty Sark.
Bond Lagerhus där tunnorna lagras.
Bothie Ett litet hus där det föregick illegal destillering.
Bourbon Whisky gjord på majs. Kommer ursprungligen från USA. Faten som används röks på insidan innan de används. De används bara en gång för att sedan skeppas över till europa. Kentucky är det dominerande området för framställning av bourbun, men den kan tillverkas var som helst inom USA för att få kallas Bourbon.
BPS British Plane Sprits vilket är den "råwhisky" som läggs på faten efter destillering. Enligt lagen måste destillatet (bps) lagras på fat i minst tre år innan det får kallas whisky. Kallas ibland för New Make.
Butt Detta är den största fatstorleken som används i Skottland och rymmer ungefär 500 liter. Oftast har de tidigare används för Sherrylagring.
Cask Cask är liktydigt med tunna. Det finns flera storlekar men alla är gjorda av ek.
Charring När man eldar insidan på en tunna.
Cask Strength När det står Cask Strength på en flaska betyder den att innehållet är taget direkt från tunnan (=cask) utan att spädas med vatten. Den är inte heller kylfiltrerad.
Cut (eg Middle Cut) Den del av destillatet som används för lagring.
De luxe blended En finare blended som innehåller mera maltwhisky än en vanlig blended. Den kan även vara lagrad lite längre.
Draff Den avända kornet som är kvar efter mäskningen är klar kallas för draff. Destillerier brukar skänka eller sälja iväg det till bönder som använder det till boskapsföda.
Dufftown Speysides whiskystad nummer 1. I område ligger sju destillerier. Glenfiddich, Mortlach, Kininvie, Glendullan, Dufftown, Balvenie och Pittyvaich.
Fenoler En grupp smakämnen som ger whisky dess torv och röksmak.
Gröpe (Grist) Den mjölliknande resultatet efter att kornet malts.
Grainwhisky Grainwhisky görs i en kolonnpanna som kan producera stora mängder sprit till ett billigt pris. Man kan använda mältat såväl som omältat korn tillsammans med andra sädeslag (t ex vete och majs). Kolonnpannan uppfanns 1831 av irländaren Aeneas Coffey. Destillerier som tillverkar grainwhisky är stora fabriker och liknar inte alls de ofta pittoreska maltdestillerierna. Grainwhisky mognar mycket snabbare än maltwhisky. Ett vanligt graindestilleri producerar i snitt ca 40 miljoner liter per år vilket kan jämföras med maltdestilleriets 2-3 miljoner.
Hidden Malts Efter succén med Six Classic Malts lanserade Diageo 2002 serien Hidden Malts. Glen Ord 12 år, Clynelish 14 år, Glen Elgin 12 år samt Caol Ila 12 år ingår i serien.
Hogshead En fattyp som används. Rymmer ca 250 liter.
Huvud, Hjärta & Svans (Head, Heart & Tail) Vid destilleringen rinner det råsprit ur pannan. Det som kommer först kallas för huvud, sedan kommer hjärtat som är den som lagras. Sist kommer svansen. Både huvudet och svansen går tillbaka och destilleras igen.
Karamellfärg E150 Vissa single malt använder sig av karamellfärg för att få en för ögat tilltalande produkt. Det finns dock vissa som hävdar att detta är ett ofog. I blended industrin är detta mer accepterat och är mer regel än undantag. En whisky som står i solljus bleknar med tiden om den innehåller E150. En känd single malt som använder E150 är Talisker.
Kylfiltrering - Chill-Filtering Om whiskyn är kylfiltrerad betyder det att de kylt ned whiskyn och filtrerat den genom speciella filter. Detta tar bort alla småpartikar och gör whiskyn klarare. Det gör även att whiskyn inte grumlar sig när man tillsätter vatten. Nackdelen är att mycket av smakämnena fastnar i filtret. i och med kylfiltrering är det lättare att hålla en konsistent smak och färg på whiskyn. Springbank är ett destilleri som inte kylfiltrerar sin whisky.
Lagring All lagring sker på ekfat. Däremot varierar typen av fat som används. En whisky som lagrats länge behöver inte alls vara bättre än en som lagrats kortare tid. En äldre brukar bli mer balanserad och rundare i smaken men kan även smaka trä. Även om det är omtvistad så hävdar de flesta att klimatet på lagringsplatsen för whisky påverkar dess smak. T ex om den lagras nära havet eller långt in på fastlandet. I Skottland säger lagen att för att få kallas whisky måste den lagrats minst tre år. I USA räcker det med två år.
Kölna - Kiln Det hus vid destilleriet där man torkade malten genom att låta (torv)rök passera genom golvet. Det var förr i tiden, nuförtiden sker detta till stor del i stora mältningsanläggningar och själva torkningen sker oftast i ugnar.
Kolonpanna Den destilleringspanna som används vid framställning av grainwhisky. Kan producera stora mängder destillat billigt. Vilket sädesslag som helst kan användas. Resultatet är kanske inte smaklöst men inte lika berikande som maltwhisky.
Low wines Resultatet efter första destilleringen i mäskpannan.
Lyne Arm Den del som leder destillatet från toppen av pannan till avkylningen.
Maltwhisky Whisky som framställs på traditionellt sätt med kopparpannor. Den görs uteslutande på sädeslaget korn.
Mältning
Mältningen startar med att kornet blötläggs, det får ligga så några dagar, och därefter ska det torkas. Det kan göras på olika sätt. Antingen kan man göra på det traditionella sättet att torka den i en kölna (speciellt hus med pagodatak) där varm luft får strömma genom ett speciellt golv (mältningsgolv) samtidigt som man vänder på kornet med speciella spadar. Då eldar man torv eller kol under golvet i en stor ugn och låter den varma röken sippra genom golvet. Det ger malten en distinkt smak av rök. Det moderna sättet är att göra detta är att använda ugnar och maskiner för vändningen av kornet. Värmen gör att kornet börjar jäsa och gro och stärkelsen omvandlas till socker. När kornet väl torkat och kylts lagras det innan det används vidare. Många destillerier har övergått från att mälta kornet själva till att köpa in från stora mälterier som ex Port Ellen Maltings på Islay. Laphroiag mältar t ex 30 % eget korn och köper 70 %. Glenfiddich köper 100 %. Balvenie tillhör de som alltjämt mältar allt sitt korn själva.
Mäskning (Mashing)
Nu mals kornet till en mjölliknande konsistens, gröpe (eng. grist). Den blandas med hett vatten i stora mäskkar (eng. mashtun). Första vattenbadet är vid ca 60 grader och sedan ökar temperaturen vid de två efterföljande baden. På detta sätt tas sockret om hand och resterande stärkelse omvandlas till socker. Moln av ånga stiger upp från mäskkaren och fyller luften med den mycket speciella och skarpa doft som omger alla destillerier. Vattnet från de två första baden går vidare till ett jäskar. Medan det tredje badets vatten återanvänds vid första badet vid nästa mäskning. Vätskan som nu finns i jäskaret kallas vört och innehåller inte någon alkohol.Mäskningen tar några timmar och den färdiga vörten skiljs från maltresterna genom att mäskkaren töms genom silliknande bottnar. Resterna, d v s den urvattnade malten kallad ”draff”. Den säljs eller skänks oftast vidare för att användas som djurfoder.
Pagodatak Den spetsiga taktyp på kölnan som uppfanns av Charles Chree Doig på 1880 talet. Syftet var att förbättra draget till torvelden i kölnan. Första destilleri att använda pagodatak var Dailuaine. (Bild: Benriach pagodatak)
Peat = Torv
Port Pipes Den tunntyp som tidigare innehållit portvin.
Puncheon En tunntyp som kan innehålla mellan 385-500 liter
Pure Malt En beteckning som talar om att innehållet enbart är maltwhisky. Ett annat ord för Vatted Malt.
Quaich Härstammar från gaeliskans cuach som är en gammal celtisk skål med två handtag.
Silent Stills Det engelska ordet för destillerier som ligger i malpåse eller stängt för gott!
Six Classic Malts En serie med sex olika whisky som kommer från olika regioner. Lagavulin 16 år, en rökig variant från Islay. Cragganmore 12 år, en smakrik speysidewhisky. Talisker 10 år, representerar Islands och är rökig med smak av torv. Glenkinchie 10 år, mjuk, lite söt Lowlandwhisky. Oban 14 år, en whisky från västra Highlands som smakar lite rök och frukt. Dalwhinnie 15 år, en komplex Highland med smak av honung.
Single Cask När det står Single Cask på en flaska betyder det att innehållet kommer från ett enda fat. Eftersom lagringsprocessen alltjämt är höljd i dunkel kan två likvärdiga tunnor, lagrade bredvid varandra, med samma sprit ge helt olika resultat! Ofta är det oberoende buteljerare som köper enstaka fat från destillerier. Om dessa är exceptionellt bra eller om det bara finns ett fåtal kan dessa buteljeras som Single Cask. Det går alltså att göra riktiga fynd men även motsvarande bottennapp!
Slainte Skål på gaeliska!
Spey River Floden Spey är namnet på den flod som rinner genom Speyside. Den är cirka 17 mil lång och startar sin färd i Loch Spey och mynnar ut i nordsjön vid speybukten (Moray Firth). Spey är Skottlands näst längsta flod. Namnet kommer från det gaeliska spe som betyder skumma, brusa forsa. Floden Spey är även känt för sitt laxfiske samt de många destillerier som ligger längs dess väg.
Spritpanna Detta är den andra pannan i destilleringsprocessen.
Sherrywood Ektunnor, som används för lagring av sherry. Whisky som lagras i sherryfat blir sötare och fylligare.
Top Dresser En högkvalitativ maltwhisky som används för att ge smak åt blended whisky.
Torv Pressat organisk material som ibland (som t ex hos Laphroaig) används vid eldning i kölnor (torkning av kornet). Vatten som runnit genom torvmossar får ofta en karakteristik torvsmak.
Uisge Beatha Gaeliska för livets vatten. Ordet Uisge är ursprunget till dagens whisky.
Vatted Att en whisky är vatted betyder att det ingår maltwhisky från fler än ett destilleri som blandats. Syftet är att den ska få en speciell karaktär. Efter att de olika sorterna blandats ligger den och ”gifter ihop sig” så kallad ”marrying”. Vatted är en relativt ovanligt whiskysort.
Några kända sorter är: The six isles, Johnnie Walker - Pure Malt och Black Ribbon.
Vintage Beteckningen vintage betyder att allt innehåll i flaskan härstammar från just det året som är angivet på flaskans etikett.
Wee Dram Ett litet glas whisky. ca 3,7 cl. Whiskey Grovt generaliserat så kan man säga att Skottar och Kanadensare inte använder -ey medans de gör det i Irland och USA.
År Anger hur gammal den yngsta ingående whiskyn är lagrad. Att det står 10 år betyder alltså inte att all whisky är lagrad i 10 år utan bara att den yngsta är det. |